beeld: Tim Enthoven

                                                                                    beeld: Tim Enthoven

Een man die slaapt
 

Op een dag als deze, wat later, wat eerder, ontdek je zonder verrassing dat er iets mis is, dat je, om het zonder omwegen te zeggen, niet weet hoe je moet leven, dat je dat nooit zult weten.


Een man die slaapt wordt een muzikale voorstelling op basis van het gelijknamige werk van Georges Perec uit 1967. BOG. herleest dit kleinood van één van hun grootste inspiratiebronnen om het alledaagse, het tijdloze, het eenzame en het gemeenschappelijk van het menselijk bestaan voelbaar te maken. 

Voor Een man die slaapt waagt het schrijvende collectief BOG. zich voor het eerst aan een boek, geschreven vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs eind jaren '60. Terwijl de wereld op springen staat, neemt hij niet langer deel aan het leven dat hij verwacht wordt te leiden. Perec schreef de hele tekst in de je-vorm waardoor jij als publiek direct wordt aangesproken. Alsof jij je terugtrekt. Alsof jij het bent die wandelt, kijkt, registreert, niet oordeelt, poogt niet te verlangen, niets zoekt, niets vindt.
 

Je bestaat niet meer: uren, dagen volgen elkaar op, seizoenen gaan voorbij, de tijd verglijdt, je leeft voort, zonder vreugde of droefenis, zonder toekomst of verleden, zomaar, gewoon, vanzelfsprekend, als een druppel aan een kraan, van een fonteintje op een overloop, als zes sokken die in een roze plastic teiltje staan te weken, als een vlieg of als een oester, als een koe, als een slak, als een kind of als een grijsaard, als een rat.

Een man die slaapt
is een voorstelling van BOG. en Het Zuidelijk Toneel
met steun van
Fonds Podiumkunsten


Een man die slaapt speelt

voor het eerst op 6 december 2018 in De NWE Vorst in Tilburg en daarna tot eind februari 2019 in Nederland en België. De complete speellijst vind je hier binnenkort. 

 
 

credits

van en door: 
Judith de Joode
Benjamin Moen
Sanne Vanderbruggen
Lisa Verbelen

tekst: Georges Perec
vertaling: Rokus Hofstede
bewerking: BOG. 

muziek: 
nog niet bekend

eindregie: 
Erik Whien

dramaturgie: 
Roos Euwe

zakelijk leiding:
Anne Baltus

technische productie: 
David de Joode

artistiek advies: 
Piet Menu

productie: BOG. en Het Zuidelijk Toneel