inspiratie

De bubbel en de empathiemuur

muur.jpg

Naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen en een gesprek over empathie, over het erkennen van iemand met een ander wereldbeeld, stuurde Benjamin ons een artikel. 

In een interview met Vrij Nederland vertelt de Amerikaanse sociologe Arlie Hochschild over de mensen die ze afgelopen jaren ontmoette op haar reizen door de VS. Mensen die de wereld geheel anders bekijken en met wie zij het over een aantal dingen niet eens is, waaronder aanhangers van de
rechts-conservatieve Tea Party beweging en aanhangers van Donald Trump. Mensen die ze in haar eigen sociale kringen niet tegenkomt omdat zijzelf en vele anderen volgens haar in een politieke bubbel leven: "Of ik nu met mijn man praat of met mijn buren of vrienden: we zijn het altijd met elkaar eens." Die bubbel wordt bovendien versterkt door de slimme zoekmachines op internet en de sociale media. Daardoor nemen we steeds minder kennis van andere zienswijzen. 

Wat is volgens u de fout die mensen maken als ze denken over de aanhangers van Trump?

"Dat je niet met ze kunt praten. Dat ze dom en racistisch zijn."

Is dat dan niet waar?

"Laat ik het zo zeggen: er zit veel meer diversiteit in deze groep mensen dan wordt aangenomen. Veel mensen die ik sprak, waren juist goed geïnformeerd en intelligent. In andere gebieden waren ze ook best succesvol. Zo heb ik veel opgetrokken met een briljante accountant die toevallig niet gelooft dat Obama een christen is en waarschijnlijk ook geen Amerikaan. Toch zou ik haar niet dom noemen."

Een jaar geleden, tijdens de opkomst van Trump, bleek uit een opiniepeiling dat 66 procent van zijn aanhangers meende dat Obama een moslim is.

"Tja, het is een overtuiging die ik niet deel en de meeste Amerikanen niet. Trump zie ik als een groot gevaar. Ik ben bang voor de mogelijkheid van een fascistische leider. Ik moest dan ook over een “empathiemuur” klimmen om te begrijpen hoe deze mensen dachten en hoe zij zich voelden."

Wat bedoelt u met een empathiemuur?

"Dat is een onzichtbaar obstakel om een ander te begrijpen. Het staat tussen mensen in. Zo’n muur zorgt ervoor dat we onverschillig worden of zelfs vijandelijk jegens mensen die niet hetzelfde denken als wij."

Het hele interview lees je hier